Oletko koskaan juuttunut yhteen väriin?

Väri on kaikkialla vaatteissa, sisustuksessa, luonnossa, ruoassa, kirjoissa, sisällä, ulkona,…ja vaikuttaa kaikkeen mitä teemme, näemme sekä koemme. Me kuvailemme väreillä tunteitamme ja asenteitamme. Värit ovat erottamaton osa elämäämme.

Väreillä voimme ilmaista itseämme. Esimerkiksi vaatteiden värillä viestimme muille millaisia me olemme. Olemmeko lähestyttäviä, avoimia, sulkeutuneita, mystisiä, viisaita tai vaikka rauhallisia. Värien viestiä ei kannata väheksyä. Värit vaikuttavat meihin alitajuntaisesti ja luemme niiden viestejä intuitiivisesti.

Olen kuullut monen sanovan, että heillä on tietyn värinen kausi menossa. Kaikki mitä laittaa päällensä on esimerkiksi pelkkää ruskeaa tai punaista. Mikään muu väri ei tunnu hyvältä, eikä kaupoistakaan jää käteen kuin tätä tiettyä väriä.

Väripsykologia ja väreillä parantamisen historia ulottuu jo muinaiseen Egyptiin ja Kreikkaan. Muunmuassa Hippokrates käytti erivärisiä voiteita ja salvoja parantamiseen ja otti vastaan potilaita erivärisissä huoneissa. Värien vaikutusten seuraaminen ulottuu siis hyvinkin kauas meidän historiaamme.

Meille sattuvista värikausista voimme siis päätellä hyvinkin paljon ja on muistettava että kaikella on tarkoituksensa elämässämme. Jos paras väripalettimme on esimerkiksi lämmin, mutta oma olotila vaatii käyttämään mustaa, on parempi oman mielenrauhankin takia käyttää ainakin jonkin verran mustaa väriä.

Mitä värit kertovat meistä?

mustia 010 225x300 VäritMUSTA: henkilö haluaa pitää tietonsa ominaan ja näin hallita tilanteita. Väri vihjaa jonkin asian pysyvän piilossa ja haudattuna. Musta väri kertoo filosofisista ajatuksista ja ihanteista. Jos käytät mustaa jatkuvasti se saattaa vihjata, että elämästä puuttuu jotakin ja että on hyödytöntä odottaa mitään. Tulevaisuus saattaa herättää pelkoa. Mustaa väriä voit hyödyntää myös positiivisessa mielessä vahvistaaksesi itsekuria. Murra mustan pysähtyneisyys muilla väreillä.

Musta: hyväätekevän vahva, luova, idealistinen, salassa vauras, tuhoavan vahva, hankala, ylemmyydentuntoinen, epätoivoinen, estynyt.

v%C3%A4rit fiiniks 013 300x225 VäritVALKOINEN: täydellinen puhtaus. Jos suosit valkoista väriä hakeudut varmimmin täsmällisyyttä ja tehokkuutta korostaviin ammatteihin. Suosittuja ammatteja löytyy valtionhallinnosta, pankkitoiminnasta ja ergonomian alalta.

Valkoinen: tahraton, puhdas, monipuolinen, suopea, totuutta rakastava, sopusointuinen, eristäytyvä, hedelmätön, tunteeton, taipumaton.

karjalanreissu 149 225x300 VäritHARMAA: yhdistää mustan ja valkoisen. Se on viattomuuden, tietämättömyyden ja toiveikkuuden väri. Saatat uskoa toiveidesi toteutuvan ehkä huomenna, muttei ainankaan tänään. Harmaa tekee ihmisitä pahimmillaan sovinnaisia. Harmaa väri yhdistetään hyvin usein myös köyhyyteen ja kärsimykseen.

Harmaa: perehtynyt, teräväjärkinen, aito, arvossapidetty, vaatimaton, puutteenalainen, nalkuttava, lannistunut, lohduton, masentunut.

VINKKI! Jos siis olet taipuvainen masennukseen tai kärsit siitä, vältä harmaata vaatteissa ja sisustuksessa!

v%C3%A4ri teoria kuvina fiiniks 066 300x225 VäritPUNAINEN: uhkuu voimaa, innostusta ja tarmoa. Punaisen värin ihmiset ovat uudistajia ja taistelijoita. He ovat rohkeita ja etsivät jännitystä sekä saavat aikaan suuria vaatimattomista olosuhteista, edelläkävijä. Pahimmillaan taas punainen kertoo itsevaltuidesta ja julmuudesta, ihmisestä joka ei välitä muiden kärsimyksistä. Punainen kuitenkin rohkaisee ujoja ihmisiä. Vaatepuolen feng shuissa onkin olemassa neuvo: tärkeisiin haastatteluihin tai tapaamisiin kannattaa laittaa punaiset alusvaatteet. Näin voitat neuvottelut.

Punainen: päättäväinen, peräänantamaton, tarmokas, uuttera, ymmärtäväinen, piristävä, raaka, elosteleva, ennakkoluuloinen, töykeä, tyranimainen, itsepäinen.

VINKKI! Kappale ”Lady in Red” saa aivan uuden vivahteen… kun päällä on punaista päästä varpaisiin, kannattaa olla varovainen, ettei lopputulos mene negatiivisen vaikutuksen puolelle.

v%C3%A4ri teoria kuvina fiiniks 070 225x300 VäritORANSSI: hyvin positiivinen väri. Väri liittyy itseluottamukseen ja käytännöllisyyteen, sekä lisää puhtia ja peräänantamattomuutta. Oranssit ihmiset ovat kutsujen keskipisteitä ja heidät mielletään ystävällisiksi. Punaisen ja oranssin ero on siinä, että punainen alistaa voimallaan ja oranssi odottaa aikaansa. Oranssikin voi vaikuttaa myös tuhoisasti, nostaen esiin vanhoja, käsittelemättömiä asioita. Koska oranssi väri ei koskaan juutu paikoilleen, se saattaa myös aiheuttaa aivoeron.

Oranssi: antelias, hellä, epäitsekäs, suvaitsevainen, urhea, sydämellinen, elinvoimainen, ylimielinen, synkkä, vallanhaluinen, muita hyväksikäyttävä, petollinen, turhamainen.

Vaatetuksessa oranssia näkee hyvin, hyvin harvoin värinä päästä varpaisiin. Myös sisustuksessa oranssia väriä käytetään helposti vain mausteena.

v%C3%A4rit fiiniks 001 300x225 VäritKELTAINEN: tämä on taiteilijan väri. Se kuvastaa tunnollisuutta, optimismia, selkeyttä. Keltainen auttaa keskittymään, siispä ripaus keltaista lastenhuoneessa ja varsinkin läksynurkkauksessa olisi suotavaa. Keltaiset ihmiset innostuvat uusista ideoista, ovat joustavia ja mukautuvaisia. Keltainen  on myös hyvän viestinnän väri. Se luo yhteyksiä ja herättää keskustelua. Siksipä väreistä jotain ymmärtävät poliitikot käyttävät vaativissa tilanteissa jotain keltaista lieventämään tiukkoja debatteja. Vauhdikkaita keltaisia ihmisiä ei lihavuus vaivaa. He ovat aina liikkeessä.

Keltainen: raikas, ennakkoluuloton, terävä-älyinen, oikeudenmukainen, rehellinen, kyyninen, uskoton, hajamielinen, pinnallinen, malttamaton, kriittinen.

mh remontti 2010 105 300x225 VäritVIHREÄ: täydellistä harmoniaa, aivan kuin vehreässä luonnossa. Väri saa sinut uskomaan ihanteisiin. Olet yhteiskunnallisesti valveutunut, auttavainen ja pyyteetön. Ammattikunnista lääkärit ja sairaanhoitajat ovat usein vihreän valon ihmisiä. Vihreä väri sopii myös diplomiatiaan, sillä se auttaa näkemään asioista molemmat puolet. Tätä kannattaisi käyttää hyväkseen tiukoissa neuvottelutilanteissa. Vihreät ihmiset hyväksyvät itsensä sellaisena kuin ovat. Vihreä tekee myös anteliaaksi ja avokätiseksi. SInlla saattaa kuitenkin olla vaikeuksia asettua aloillesi.

Vihreä: hiemovarainen, järkevä, hedelmällinen, hyväntahtoinen, suvaitsevainen, lahjakas, epäluuloinen, katkera, leväperäinen, ahne, tylsä, epäluotettava, pettynyt.

v%C3%A4rej%C3%A4 008 300x225 VäritSININEN: sitä kuvastavat totuus ja korkeampi äly. Sininen väri on levollinen, siksi erittäin suosittu makuuhuonenn väri. Sininen saa ajattelemaan  hiljaa ja eritellen. Sinisen värin ihmisiä kuvaavat myös sanat rauha, rehellinen, kunnia ja vilpittömyys. He eivät halua kiinnittää minkäänlaista huomiota itsensä. Vaikka siniset ovat rehellisiä saattaa heillä olla pyrkimyksenä käyttää muita hyväkseen. He eivät pidä epäjärjestyksestä tai erimielisyydestä, mutta aiheuttavat sitä kyllä. Sinisiä ihmisiä löytyy filosofian, kirjoittamisen ja runoiden aloilta.

Sininen: levollinen, hyveellinen, pyhä, mietteliäs, rauhaarakastava, sopusointuinen, uskollinen, heikko, pahansuopa, itsekeskeinen, piittaamaton, vilpillinen, häikäilemätön.

v%C3%A4rej%C3%A4 001 300x225 VäritINDIGO (tumman sininen): sen vaikutuksesta ”tuntematon tulee julki ja pinnan alle kätkeytynyt päivänvaloon” (Lilian Verner-Bonds). Indigo ihmiset eivät tyydy sovitteluratkaisuihin, periaatteella kaikki tai ei mitään. He tietävät ja tuntevat asemansa.  Indigo auttaa ihmistä tietämään, milloin pitää toimia ja kannustaa itsetutkiskeluun. Heitä löytyy saarnaajista, lakimiehistä ja kirjoittajista. Lakimiehillä (ja naisilla) on hyvin usein vaatetuksen värinä tumman sininen puku. Tämä on melkeinpä laissa määrätty asunväri Englannissa. Jos haluat olla vakavastiotettava lakimies, et voi esiinytä missään tapauksessa esimerkiksi ruskeassa.

Indigo: arvostelukykyinen, järjestelmällinen, optimistinen, hellittämätön, mukautuva, kohtuuton, alistava, alistuva, pakkomielteinen, pettävä.

VINKKI! Indigo on värien vahvin kivunlievittäjä.

v%C3%A4rej%C3%A4 004 300x225 VäritPURPPURA: Kuninkaallinen väri. Keskiajalla vain ja ainoastaan kuninkaaliset Englannissa saivat käyttää tätä väriä. Samoin purppura oli ylemmän papiston väri. Väri edustaakin hengen aatelia. Purppura yhdistetään myös yliluonnolliseen. Nöyryys on yksi purppuran ominaisuuksita vaikka se yhdistetäänkin juuri kuninkaallisiin ominaisuuksiin. Huomattavaa onkin , että niistä joutuu maksamaan uhrauksilla, eli he ovat valmiita uhrautumaan toisten puolesta. Purppuraa käytetään säästeliäästi, sillä se on ”raskas” väri. Purppuralla on sama ominaisuus masentuneisiin ihmisiin kuin harmaalla värillä. On kannattavaa varoa liiallista altistumista purppuralle. Se saattaa laukaista depression.

Purppura: arvovaltainen, epäitsekäs, jalo, persoonallinen, taiteellinen, rajoittamaton, mystinen, armoton, henkisesti kopea, omahyväinen, turmeltunut, hienosteleva, itsevaltainen.

Muut värit ja sävyt

Väreillä on myös vivahteita ja sävyjä, joita voidaan tulkita eri tavalla. Himmeä, kirkas, tumma, syvä, vaalea,… Olet varmaankin ihmetellyt miksi esimerkiksi RUSKEAA ei ole listalla. Ruskeat lasketaan joko punaisiin kuulvaksi (punervan ruskeat, kastanjanruskeat), jotka ovat punaisen luonteeltaan hillitympiä ja varovaisempia kuin esimerkiksi karmiinin punainen. Jotkut rukseat taas taittuvat enemmän oranssin puolelle, saaden oranssin väristä ominaisuuksia itselleen. Väriterapiassa työskennellään ainoastaan seitsemän ”perusvärin” kanssa.

Värien tummuusasteet vaihtelevat myös ja vaikuttavat. Vaaleita sävyjä perusväreistä luonnehditaan positiivisemmiksi ja tummempia negatiivisemmiksi. On kuitenkin muistettava että negatiivinenkin sävy on hyödyllinen koska se varottaa ongelmista.

 

Lähteet: Väriterapia, Lilian Verner-Bonds / Feng Shui ja Suomalainen Koti, Agneta Nyholm-Winqvist / Improvability, Kim Bolsover

Kuvat copyright: Sari Nieminen