Usein värianalyysi aloitetaan vertaamalla viileitä ja lämpimiä värejä. Tämä analyysi opittiin jo ammoisina aikoina ennen kuin sävyanalyysi astui kuvaan mukaan. Nykyisinkin värianalyysi on helppoa aloittaa juuri tästä. Varsinkin monissa meikkisarjoissa värit on jaoteltu tällä tavoin.

Mitkä sitten ovat kylmiä ja mitkä lämpimiä värejä. Teoriassa viileisiin lasketaan siniset, vihreät ja lilat sekä lämpimiä keltaiset, punaiset ja oranssit. Mutta tämähän on vain teoriaa. Käytännössä jokaisesta väristä löytyy myös ”lämpimämpi” tai ”kylmempi” vaihtoehto.

Kaupasta löytyvien mallistojen väritys taas on sen verran arvattavaa, ettei kylmää vihreää tai keltaista löydy kuin kerran täydenkuun aikaan. Sama pätee lämpimiin sinisiin. Oikeastaan sininen on vasta silloin lämpimän oloinen kun se on muuttumassa jo turkoosiksi.

Helpointa onkin, jos olet viileä tyyppi, olla ostamatta mitään keltaista tai oranssia. Niitä kun ei kaupoista löydy. Lämpimät tyypit pääsevät helpoimmalla välttelemällä sinisiä vaatteita. Heille hankalin ”väri” on harmaa. Harmaa taittaa usein helposti lämpimään suuntaan.

Pinkit ovat mielenkiintoinen erikoisuus. Niistä löytyy helposti viileitä tai lämpimiä versioita.

Seuraava listaus on karkea lajittelu lämpimistä ja kylmistä. En menisi itse vaateostoksille vielä näin pienellä tietomäärällä, mutta mielestäni on hyvä selvittää värien lämpöeroja.

Ostoslista Viileille:                Ostoslista Lämpimille:

siniset                                 punaiset

harmaat                               keltaiset

pinkit                                  oranssit

lilat                                    vihreät

mustat                                ruskeat

Jottei asia olisi liian selvä ja helppo, jokaiseen sääntöön liittyy tottakai poikkeuksia. Iholtaan neutraalin sävyiset ihmiset. He voivat käyttää joko viileitä tai lämpimiä värejä, sävyistä riippuen.

Heille värianalyysi on melkeimpä ainoa vaihtoehto löytää oikeat värit.

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.